Varför byta till e-cigaretter var det bästa beslutet jag någonsin har gjort som rökare
March 31, 2014

32-31032014Det bästa beslutet jag någonsin har gjort som rökare var att byta till e-cigaretter. Jag vet att vissa människor kanske påpekar att börja röka i första hand inte var ett klokt beslut, men gjort är gjort. Som de flesta människor idag, är jag hälsomedveten och fullt på det klara med hur dåligt rökning är för hälsan. Detta är obestridligt, och mycket pengar satsas på att finansiera folkhälsokampanjer i syfte att få människor att sluta röka. Problemet är dock, att jag tycker om att röka. Om du är som jag och är bekymrad över de effekter rökning har på din hälsa, men ändå inte vill sluta, fortsätt läsa och se hur jag kunde äta min kaka och samtidigt ha den kvar.

Om man endast lyssnar på folkhälsokampanjerna kan man mycket väl få den uppfattningen att sluta är det enda alternativet när det gäller att hålla sig frisk. Antingen slutar du att röka, eller så fortsätter du att äventyra din hälsa och ökar dina risker för att drabbas av hjärtsjukdomar, cancer och en rad andra oönskade hälsoproblem. Det är väldigt lätt att tänka; “det händer inte mig”, särskilt när konsekvenserna av rökning oftast tar många år innan de manifesteras. När konsekvenserna blir uppenbara, är det dessvärre oftast för sent att göra något åt ​​det. Om du kommer från en familj av rökare eller har gott om vänner som röker, känner du förmodligen någon som fått lida dessa konsekvenser. Det behöver inte vara så, och att ge upp vanan helt och hållet är inte den enda lösningen!

E-cigaretter är en ny typ av cigarett som inte innehåller någon tobak alls! Det är en helt annan typ av cigarett, men det ger dig samma kick som en vanlig cigarett utan de oönskade konsekvenserna. Det beror på att när du röker en cigarett, förbränns tobaksblad och du inhalerar röken. Brinnande tobaksblad genererar tjära samt många andra cancerframkallande kemikalier och föreningar, och att inhalera röken skadar dina lungor. Med tiden får dina lungor en beläggning från den tjära du inhalerar och svärtas ner, vilket resulterar i rökhosta, slem och andningsproblem.

Anledningen till att människor röker, trots hälsoriskerna, är att tobak innehåller nikotin, den aktiva substansen i tobak som fungerar lugnande och skapar beroende. Nikotin i sig, i begränsade mängder, är faktiskt relativt säkert. De flesta av de hälsoproblem förknippade med rökning orsakas av att man röker tobak för att extrahera nikotinet. E-cigaretter fungerar genom att skära ut tobaken och värma upp ampuller med flytande nikotin. Genom denna process, kan du känna av effekterna av nikotinet du fordrar utan att behöva andas in bränt växtmaterial medan du gör det!

Tekniskt sett röker du inte när du använder en e-cigarett, utan du ångröker. Denna lilla skillnad kan tyckas vara en liten teknisk detalj men har faktiskt stora konsekvenser. När du röker en cigarett, bränner du tobaksblad som, vilket nämnts tidigare, är orsaken till majoriteten av tobaksrelaterade hälsoproblem. Vid förångning förbränns ingenting och det genereras ingen rök – utan vätskan värms upp till den temperatur där den omvandlas till ånga, vilket är vad du inhalerar. Ångan är betydligt mindre skadligt för hälsan och medför extra fördelar som att vara både luktfri och fläckfri. E-cigaretter gör att du kan ”röka” var du vill utan att oroa dig för att efterlämna obehagliga lukter eller missfärgningar bakom dig!

E-cigaretter innebär ett stort lyft för din hälsa, men de är också ett socialt sätt att röka på. Rökare tenderar att inte röka i sällskap med icke-rökare av artighet och hänsyn till effekterna av passiv rökning. E-cigaretter gör att du kan röka var som helst utan att behöva oroa dig för effekterna av passiv rökning, då e-cigaretter endast genererar ånga. Många ställen som förbjuder rökning på offentliga platser inbegriper inte e-cigaretter, så du är fri att röka inomhus igen och behöver aldrig mer trotsa vädergudarna när du vill ha en cigarett!